Khamis, 15 Oktober 2009

ERTI HASAD DENGKI

Hasad atau dengki diertikan sebagai sifat seseorang yang tidak suka orang lain lebih daripadanya atau tidak suka orang lain mendapatkan kenikmatan Allah. Ia ingin nikmat itu hilang daripada orang lain. Perasaan ini menghancurkan hasad tingkat tinggi dan paling jahat, seperti hasadnya iblis kepada Adam.
Contoh hasad ialah apabila tetangga kita memiliki kelebihan harta benda, anak atau isteri yang cantik jelita, kedudukan dan nama baik dalam masyarakat, lalu kita iri hati dan dengki kepadanya juga berusaha untuk merosakkannya.
Sifat hasad dapat membuat orang berbuat zalim kepada tetangganya dengan menyebar gosip dan memburukkannya depan orang lain. Perbuatan itu sudah tentu akan menjadikan suasana bermasyarakat tidak kondusif dan buruk sekali.
Hasad sangat berbahaya dan mempunyai kesan buruk antaranya:* Sifat orang Yahudi yang dilaknat Allah, siapa yang memilikinya bererti menyerupai mereka. Allah berfirman yang bermaksud: “Ataukah mereka dengki kepada manusia (Muhammad) lantaran kurnia yang Allah telah berikan kepadanya. Sesungguhnya Kami memberikan Kitab dan hikmah kepada keluarga Ibrahim, dan Kami telah memberikan kepadanya kerajaan yang besar.” – (Surah an-Nisa, ayat 54)
* Orang yang memiliki sifat hasad tidak dapat menyempurnakan imannya, sebab ia tidak akan dapat mencintai saudaranya seperti mencintai dirinya sendiri. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak sempurna iman salah seorang kamu sampai mencintai saudaranya sebagaimana mencintai dirinya.” – (Hadis Muttafaqun ‘alaihi)
Bahkan lebih parah daripada itu, orang yang hasad merasa sangat gembira bila saudaranya celaka dan binasa.
Mudah-mudahan dengan selalu berusaha menjauhi dan meninggalkan sifat hasad ini kita semua dimudahkan mendapatkan kebahagiaan dunia dan akhirat.
Oleh yang demikian marilah kita sama-sama membuang sifat dengki, buruk sangka, bermasam muka dan tidak bertegur sapa diantara kita.
Kesempatan di bulan Syawal ini marilah kita buangkan yang keruh dan ambil yang jernih.
"Dan jika kamu memberi maaf, maka itu lebih dekat kepada taqwa" Surah Al-Baqarah ayat 237.
Sebagai orang tua dan matang marilah kita menjadi benang untuk jahitkan kembali dimana yang koyak, janganlah pula kita menjadi minyak dan memarakan lagi api yang sedang menyala.
Wasalam

Tiada ulasan: